Onko tuttu tilanne sinulle, pomollesi tai jollekin yksikkösi asiantuntijalle? Lue artikkelista, kuinka toimittajan haastattelusta voi selvitä hengissä.

Kaikki toimittajat eivät työskentele Seiskassa, joten lähtökohtaisesti toimittajan yhteydenottoon kannattaa aina suhtautua rauhallisesti ja myönteisesti. Uhkan ja pelkäämisen sijaan haastattelussa on loistava mahdollisuus saada oma äänensä kuulumaan mediassa. Jos soittaja sitten kaikesta huolimatta onkin Seiskasta, niin seuraavat ohjeet pätevät kyllä kohtuullisen hyvin silloinkin.

Erilaiset haastattelutilanteet

Kun toimittaja soittaa, sovitaan yleensä tarkempi haastatteluaika. Jos on kyse jostain hyvin ajankohtaisesta asiasta, voi haastattelu alkaa myös aivan saman tien varoittamatta. Siinäkin tapauksessa voit usein ostaa itsellesi ainakin muutaman minuutin mietintäaikaa toteamalla, että ”en ole oikein hyvässä paikassa. Voinko soittaa sinulle hetken päästä?”

Kysy toimittajalta kuitenkin heti aluksi, mikä on haastattelun aihe ja muista pitää lupauksesi: soita takaisin mahdollisimman pian. Ehdit tällöin kuitenkin hieman mutustella asiaa mielessäsi ja valmistautua haastatteluun.

Muinaisina esikoronaarisina aikoina haastattelut tapahtuivat vielä myös kasvokkain. Kuvasta poiketen ne on nykyisin käytännössä kokonaan korvattu Teamsilla / Meetillä tai jollain muulla apilla. Myös wanha kunnon puhelinhaastattelu on edelleen voimissaan. Maskien kanssa ja turvaväleistä huolehtien olisivat kasvokkain tapahtuvat haastattelutkin varmasti kohtuullisen turvallisia.

Olen itse haastatellut ihmisiä aivan hyvällä menestyksellä myös sähköpostitse. Haastattelukutsuja olen lähetellyt ihmisille melkein kaikkien mahdollisten some-palvelujen viestisovellusten kautta. Jostain syystä esimerkiksi Twitterin viestisovellus on usein tuottanut nopeamman vastauksen kuin sähköposti. Yhtään varsinaista Twitter- tai Facebook-haastattelua en ole tehnyt. Toistaiseksi.

Varsinaiseen haastatteluun valmistautuminen (muistilista)

Jos haastattelun aihe on jo selvillä, mieti ydinajatuksesi ja perusviestisi valmiiksi
• Mieti myös mitkä olisivat hyviä viestejäsi tukevia konkreettisia esimerkkejä, tarinoita tai ihmisiä (niitä toimittaja luultavasti kysyy ja on niistä ainakin kiinnostunut)
• Mieti mahdolliset sudenkuopat valmiiksi, jos vain suinkin mahdollista (jos toimialasi on viime aikoina ollut negatiivisesti esillä julkisuudessa, niin toimittaja on luultavasti siitä hyvin tietoinen)  
• Kysy mahdollisuuksien mukaan apua ja selvityksiä muilta organisaatiosi asiantuntijoilta etukäteen. Itse haastattelutilanteessa olet kuitenkin yleensä yksin.

Selvitä itse toimittajalta heti haastattelun aluksi (muistilista)

Mihin mediaan juttua tehdään?
• Mikä on jutun aihe ja teema?
• Minkälaiseen asiayhteyteen haastattelusi tulee?
• Keitä muita jutun yhteydessä mahdollisesti haastatellaan?
• Miksi toimittaja soittaa juuri sinulle? Oletko sinä aivan varmasti paras asiantuntija juuri tästä aiheesta? Löytyisikö organisaatiostanne mahdollisesti joku sinua sopivampi haastateltava?
• Milloin artikkeli/juttu/ohjelma julkaistaan?
• Kauanko haastattelu kestää?
• Pääsethän varmasti tarkistamaan omat kommenttisi ennen jutun julkaisua?

Haastattelussa sinä olet päätähti, mutta toimittaja on puheenjohtaja (muistilista)

Kuuntele tarkasti mitä sinulta kysytään ja vastaa kysymyksiin mahdollisimman suoraan ja kaartelematta
• Käytä lyhyitä ja selkeitä lauseita
• Puhu mahdollisimman selvästi, konkreettisesti ja havainnollisesti ( = älä piiloudu oman alasi ammattislangin taakse)
• Sano perusviestisi selvästi toimittajalle – tarvittaessa vaikka itseäsi muutaman kerran toistaen (rajansa kuitenkin kaikella, papukaijaksi ei kannata ryhtyä)
• Korjaa asiavirheet ja omat epämääräiset lausuntosi samantien, jos huomaat niitä kesken haastattelun. Virheiden korjaaminen tuoreeltaan on aina paljon helpompaa kuin jälkikäteen
• Älä riitele tai kinastele toimittajan kanssa – jäät luultavasti komeasti kakkoseksi. 

Haastattelu jatkuu siihen saakka, kunnes yhteys on varmasti katkaistu / toimittajan auton perävalot näkyvät. Älä siis avaudu varomattomasti haastattelun virallisen osion jälkeenkään.

Kannattaa myös muistaa: toimittaja ei ole osa markkinointitiimiäsi. Hänen tehtävänään ei ole sinun asiasi, tuotteesi tai palvelusi myynninedistäminen. Hänen tehtävänään on kertoa omasta mielestään tärkeitä asioita omalle mediayleisölleen.

Viimeinen sana jää haastatteluissa aina toimittajalle ja medialle…