Meiltä on usein pyydetty apua tiedotteiden tekemiseen. Kymmeniä ja taas kymmeniä tiedotteita synnyttäneinä kokosimme Tian kanssa sinulle tiedotepohjan, jonka voit ottaa vapaasti omaan käyttöösi. Kopioi tästä toimivan tiedotteen rakenne itsellesi, ole hyvä!
esimerkkitiedoteTiedote 1.1.2020
Vapaa julkaistavaksi heti / 1.1.2020 klo 12.00

Tähän noin viiden sanan pääotsikko

Tästä alkaa tiedotteen ingressi, jossa avataan hiukan tarkemmin sitä, mistä otsikossa ja tiedotteessa on kyse. Käytettävissäsi on otsikon viiden sanan lisäksi peräti pari-kolme lausetta. Olennaista on, että tiedotteen otsikon ja ingressin lukemalla saa jo lähes kaiken olennaisen informaation tiedotteen koko sisällöstä.

Tiedotteen leipätekstikään ei ole olemassa vain lörpöttelyn takia. Tänne pitää koota tiukkaa asiaa siitä, mistä tiedotteessa on oikeasti kysymys. Lyhyet lauseet ovat hyviä. Samoin selkeät ilmaukset. Jos joudut käyttämään lyhenteitä tai oman alasi erikoisilmauksia, niin avaa niiden merkitys lukijalle. Jokainen journalisti ei ole jokaisen alan asiantuntija.

– Tiedotteeseen kannattaa myös lisätä suoria lainauksia. On kuitenkin syytä muistaa, että näiden suorien lainausten lisäksi mediaan saattavat päätyä myös muut osat tekstistä suorina lainauksina. Tiedotteen lopussa näkyvä ensimmäinen lisätietojen antaja ikäänkuin allekirjoittaa koko tiedotteen sisällön omiin nimiinsä, muistuttaa viestintämuotoilija Kai Tarkka Viestintäpalvelu Taikasta.

Väliotsikolla nostat esiin myös toisen uutiskärjen

Tiedotteesi on juuri niin hyvä kuin sen otsikko on. Jos tiedotteella on huono otsikko, juuri kukaan ei lue sitä, vaikka aihe olisi kuinka kiinnostava. Pääotsikon lisäksi voit väliotsikolla nostaa esiin kiinnostavan lisähuomion tai asian, joka kaipaa erityistä huomiota.

Tiedotteen oikeasta pituudesta keskustellaan aina silloin tällöin. Jos asiaa on paljon, on perusteltua kirjoittaa pidempiä tiedotteita. Toisaalta jos asiaa on vain hyvin vähän, onko tiedote silloin oikea viestintäkanava?

– Asian kuin asian voi tiivistää noin 3000 merkkiin. Jos ei voi, niin se on useimmiten merkki jonkinlaisesta luovuuden tai ainakin tiivistämistaidon puutteesta. Asioista syvemmin kiinnostuneille henkilöille voi aina tarjota lisätietoja ja sisältöjä tiedotteeseen liitettyjen linkkien kautta, sanoo Tarkka.

Nyt aletaan jo vähitellen lähestyä perustiedotteen loppua. Muistutuksena vielä se, että tiedoteteksti ei saa koskaan olla mainostekstiä. Vältä siis kaikkia adjektiiveja, joiden käytölle ei ole tarjolla todella hyvin selviä perusteita. Superlatiivien käyttö ei ole tiedotteissa koskaan suositeltavaa.

Lisätietoja:
Viestintämuotoilija Kai Tarkka, Viestintäpalvelu Taika Oy, 050 5871 007
kai.tarkka@viestintapalvelu.fi

Kuva- ja videopankkimme löydät täältä: www.tahan-linkki-kuvapankkiisi.fi
Infografiikkaa: www.tahan-linkki-infografiikoihisi.fi

Viestintäpalvelu Taika Oy auttaa sinua kertomaan asiasi niin, että sanomasi ymmärretään ja kohderyhmäsi haluavat kuulla sinusta lisää. Saat meiltä apua erilaisissa viestinnän haasteissa: sisällöntuotanto, kriisiviestintä, PR, työyhteisöviestintä, viestintästrategiat, some ja mediasuhteet. Tarjoamme myös viestintään ja markkinointiin liittyviä koulutuksia ja valmennuksia.