Mediatiedote on tiedottajan työkalupakin tärkein yksittäinen työkalu. Viestintäpalvelu Taikan Kai & Tia ovat tehneet uransa aikana reilusti toista sataa tiedotetta. Tästä artikkelista saat poimittua toimivan tiedotteen rakenteen itsellesi, ole hyvä!

(Kuva voi olla tiedotteessa(kin) hyvä asia. Jos voit tarjota medialle enemmänkin kuvia, mainitse siitä tiedotteessa ja jaa ne linkin kautta)

Tiedote 1.12.2022
Vapaa julkaistavaksi heti / 1.12.2022 klo 12.00

Tähän alkuun viiden sanan pääotsikko

Tästä alkaa tiedotteen ingressi, jossa avataan hiukan tarkemmin sitä, mistä otsikossa ja tiedotteessa on kyse. Käytettävissäsi on otsikon viiden sanan jälkeen nyt pari-kolme lausetta. Olennaista on, että tiedotteen otsikon ja ingressin lukemalla lukija saa jo lähes kaiken olennaisen informaation tiedotteen koko sisällöstä.

Tiedotteen leipätekstikään ei ole tietenkään olemassa vain lörpöttelyn takia. Tänne pitää koota tiukkaa asiaa siitä, mistä tiedotteessa on oikeasti kysymys. Lyhyet lauseet ovat hyviä. Hyvin selkeät ilmaukset ovat tiedotteessa välttämättömiä. Jos joudut käyttämään lyhenteitä tai oman alasi erikoistermejä, niin avaa niiden merkitys lukijalle. Jokainen journalisti (tai tiedotteen muu lukija) ei ole aivan jokaisen alan suvereeni asiantuntija.

– Tiedotteeseen kannattaa myös lisätä suoria lainauksia. Niissä kannattaa sanoa jotain olennaista, eikä pelkästään toistaa juhlapuheiden pömpöösejä latteuksia. Näiden itse tekemiesi suorien lainausten lisäksi mediaan saattavat päätyä myös muut osat tekstistä suorina lainauksina. Tiedotteen lopussa näkyvä ensimmäinen lisätietojen antaja ikäänkuin allekirjoittaa koko tiedotteen sisällön omiin nimiinsä, muistuttaa viestintämuotoilija Kai Tarkka Viestintäpalvelu Taikasta.

Väliotsikolla nostat esiin myös toisen uutiskärjen

Tiedotteesi on juuri niin hyvä kuin sen otsikko on. Jos tiedotteella on huono otsikko, juuri kukaan ei lue sitä, vaikka aihe olisi muuten kuinka kiinnostava tahansa. Pääotsikon lisäksi voit väliotsikolla nostaa esiin olennaisen ja kiinnostavan lisähuomion tai asian, joka kaipaa erityistä huomiota.

Tiedotteen oikeasta pituudesta keskustellaan säännöllisesti. Jos asiaa on paljon, on perusteltua kirjoittaa pidempiä tiedotteita. Toisaalta jos kerrottavaa on vain hyvin vähän, onko tiedote silloin oikea viestintäkanava ollenkaan?

– Asian kuin asian voi tiivistää noin 3000 merkkiin. Jos ei voi, niin se on useimmiten merkki jonkinlaisesta luovuuden tai ainakin tiivistämistaidon puutteesta. Tiedotteen teemoista syvemmin kiinnostuneille henkilöille voi aina tarjota lisätietoja ja sisältöjä tiedotteeseen liitettyjen linkkien kautta, sanoo Tarkka.

Nyt alamme jo vähitellen lähestyä perustiedotteen loppua. Muistutus: tiedoteteksti ei saa koskaan olla mainostekstiä. Vältä siis kaikkia adjektiiveja, joiden käytölle ei ole tarjolla todella hyvin selviä perusteita. Superlatiivien käyttö ei ole tiedotteissa koskaan suositeltavaa.

Lisätietoja:
Viestintämuotoilija Kai Tarkka, Viestintäpalvelu Taika Oy, 050 5871 007
kai.tarkka@viestintapalvelu.fi
Kuva- ja videopankkimme löydät täältä: www.tahan-linkki-kuvapankkiisi.fi
Infografiikkaa: www.tahan-linkki-infografiikoihisi.fi

Viestintäpalvelu Taika Oy on asiakkaitaan herkällä korvalla kuunteleva viestintätoimisto. Juuri siksi asiakkaat saavat avullamme parempia ja vaikuttavampia tuloksia.

Saat meiltä apua erilaisissa viestinnän haasteissa: sisällöntuotanto, kriisiviestintä, PR, työyhteisöviestintä, viestintästrategiat, some ja mediasuhteet. Tarjoamme myös viestintään ja markkinointiin liittyviä koulutuksia ja valmennuksia.