Journalisti viihtyy somessa kuten me muutkin kuolevaiset. Siksi myös mediatiedotteiden ja muun mediasisällön jakaminen kannattaa somessa. Tiedotteeseen tai artikkeliin liitetty hyvä kuva, video tai infografiikka lisäävät niin toimittajien kuin muidenkin someseuraajiesi kiinnostusta sisältöjäsi kohtaan.

Me vanhemmat pierut miellämme somen helposti vain Facebookiksi, Instagramiksi ja Twitteriksi. Ehkä otetaan vielä listaan mukaan myös LinkedIn. Mutta missä somepalveluissa suomalaiset journalistit eniten luuravaat?
Twitter on Suomessa perinteisesti ollut viestintäjengin – journalistien, markkinoijien, tiedottajien jne. – kansoittama palvelu. Oikein muotoiltu ja jaettu twiitti saattaa siksi tavoittaa myös suuren määrän uutistoimittajia.
Tylsä, tylsempi, tiedote somessa?
Tiedotteet eivät ole toimittajille lähtökohtaisesti kovin kiinnostavia somessa. Hyvästä tiedotteesta saa tietysti ideoita ja valmista sisältöäkin, mutta sellaisenaan ne eivät ole mitään somehittejä.
Pelkkä yksittäinen tiedote ei aloita kiinnostavaa somekeskustelua. Tai jos aloittaa, niin olet luultavasti tehnyt jonkun suunnattoman mokan. Tiedotettasi jaetaan silloin kyllä runsaasti, mutta vain vitsinä.
Tylsästä tiedotteesta voi tehdä somekelpoisemman esimerkiksi nostamalla sen kärkeen jonkin infografiikan tai kiinnostavan videon. Niissä eivät toimi markkinoinnin ylisanat, vaan myös grafiikoiden ja videoiden on oltava tiukkaa uutta asiaa alusta alkaen.
Journalisti tarttuu helpommin hyvin muotoiltuun sisältöön
Valmiiksi artikkeliksi kirjoitettu tiedote otetaan journalistien keskuudessa vastaan kahdella eri tavalla: nykyisin medioissa ollaan yhä useammin vain tyytyväisiä siihen, että teksti on valmiiksi artikkelimuotoista ja helposti lainattavissa median omaan käyttöön. Toisaalta eräät journalistit kokevat valmiiksi artikkelien muotoon kirjoitetut tiedotteet heidän pyhälle tontilleen tunkeutumisena ja jopa heidän varpailleen astumisena.
Tiedotteen muokkaaminen helposti lähestyttäväksi ja kiinnostavaksi on kuitenkin aina kannattavaa. Et häviä mitään, mutta mahdollisuutesi tiedotteen suurempaan huomioon paranevat. Toimittaja tarttuu kyllä sellaiseen tiedotteeseen, joka sisältää uutisoimisen arvoisia asioita. Hyvä ja kiinnostava tiedote voi kuitenkin parhaimmillaan olla elämys myös tavalliselle somekuluttajallekin.
Journalisti selaa somea työmatkallaan
Kun haluaa tavoittaa journalistin somesta, niin ei ole aivan sama, mihin aikaan tarinoitaan somessa julkaisee. Toimialat ja somepalvelut eroavat toinen toisistaan, mutta esimerkiksi Twitterissä hyvä aika on journalistituttavani mukaan arkiaamu noin klo 8.15 – 8.50. Tällöin suuri osa journalisteista on meidän muiden tapaan työmatkalla, todennäköisesti joukkoliikenteen kuljettamina ja nenä kiinni kännykässä.