Suomalaiset mediat käyttävät hyvin pitkälti aivan samoja kanavia kuin sinäkin: sähköpostia, puhelinta, henkilökohtaisia (virtuaali)tapaamisia, verkkomedioita ja sosiaalista mediaa. Niin on siis sinunkin tehtävä.

Järkkäilimme muutamia vuosia sitten ProPromotionin Taija Holmin kanssa koulutuskursseja, joissa esittelimme yhdessä ammattijournalistien kanssa suomalaisen mediakentän toimintaa. Silmääni sattui niihin liittyvä powerpoint, joka tuli lukaistua läpi. Ja hyvä niin. Täältähän löytyi esimerkiksi loistava muistilista, joiden pohjalle voi rakentaa toimivien mediasuhteiden perustukset (kts. alempana).
Maailma muuttuu, mutta mediasuhteiden peruslainalaisuudet eivät juurikaan. Tässä parhaita (hiukan kuitenkin päivitettyjä) paloja esityksestämme:
Kuinka mediaa kannattaa lähestyä?
- Median perustoive on, että erilaiset materiaalit lähetetään heille sähköisessä muodossa. Yleisin ja suosituin kanava on sähköposti.
- Medioihin voi edelleen myös soittaa: tutulle toimittajalle on huomattavasti helpompi soittaa kuin tuntemattomalle. Älä kuitenkaan soita vain lämpimiksesi, ellei sinulla ole ihan oikeasti jotain uutista tarjolla!
- Pidä verkkosivusi ja sometilisi kunnossa, sillä Google on yleensä toimittajan kaikista ensimmäisin tapa hakea tietoa sinun organisaatiostasi. Seuraavaksi toimittaja menee sitten Twitteriin.
- Pidä aina median näkökulma mielessäsi: “Kuinka tämä minun yhteydenottoni voisi helpottaa toimittajaa jutun tekemisessä?”
Mediasuhteiden perusteiden tarkistuslista
Tässä puolestaan muistilista toimivien mediasuhteiden peruspalikoista:
- Varmista organisaatiosi johdon tuki mediasuhteiden rakentamiselle
- Tee mediaviestintäsuunnitelma = suunnittele, mitä viestejä haluat median kautta saada julki
- Noudata tekemääsi suunnitelmaa (!)
- Selvitä organisaatiosi kannalta tärkeimmät mediat ja niiden uutiskriteerit (Tämä tapahtuu parhaiten mediaa aktiivisesti seuraamalla)
- Opettele kirjoittamaan, kuvaamaan, tallentamaan ja jakamaan kiinnostavia mediatiedotteita (Seuraa kilpailijoiden tiedotteita ja ota niistä mallia (sekä hyvässä että pahassa))
- Jos olet organisaatiosi ainoa mediaviestinnän tekijä, etsi itsellesi “tukihenkilö”, jonka kanssa voit käydä viestejäsi ja tiedotteitasi läpi ennen niiden julkaisua.
Eikä siinä vielä kaikki…
- Ole säännöllisesti yhteydessä medioihin
- Vastavuoroisuus toimii mediasuhteissa (kuten kaikissa ihmissuhteissa): kun sinä rapsutat minun selkääni, niin minä rapsutan mielelläni sinun selkääsi
- Ole ajankohtainen, älä tarjoa eilisen uutisia
- Jos lupaat jotain, niin pidä siitä kiinni. Medialla on norsun muisti…
- Ole aito ja rehellinen oma itsesi: jos yrität esittää jotain muuta kuin mitä oikeasti olet, jäät siitä yleensä ennen pitkää kiinni.
Kun perustukset ovat kunnossa, voi niiden päälle rakentaa toimivan rakennuksen. Ja löytää yrityksensä muualtakin mediasta kuin vain Taloussanomien protestilistalta…