Ukraina on joutunut Venäjän raukkamaisen sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Jo sitä ennen olemme antaneet Venäjän hyökätä viestinnän välityksellä sekä Ukrainaa että kaikkia muitakin Venäjää arvostelleita maita ja ihmisiä kohtaan. Olen yksi heistä, joka ei ole tähän ymmärtänyt reagoida.

Journalismia, viestintää, propagandaa. Yksi ja sama viesti voi olla kaikkea tuota näkökulmasta riippuen. Venäjän osalta viestintä on ollut jo vuosia vain viimeistä. Propagandaa ja valehtelua, jonka uhreja ovat nyt etenkin ukrainalaiset. Putin on valehdellut ilman pidäkkeitä myös omalle kansalleen. Toistaiseksi kansa on suostunut valheet nielemään. Toivottavasti silmät avautuvat nyt myös Venäjällä.

Valheella on hintansa

Joidenkin mielestä viestintä ja markkinointi ovat aina myös propagandaa. Kun sotaa käydään nyt oman kotimme naapurissa ja valehtelu on arkipäivää, on helppo tuomita kaikki omaan arvomaailmaan sopimaton viestintä valheeksi. Putinin ja Venäjän kuohitun median osalta tämä on kuitenkin valitettavasti aivan totisinta totta.

Kaikki viestintä ja markkinointi ei kuitenkaan ole vain propagandaa ja perustu valheisiin. Jos sivistyneessä maailmassa valehtelet ja jäät siitä kiinni, saat aivan varmasti laskun maksettavaksesi. Muodossa tai toisessa.

Ongelma ei katoa vaikenemalla

Olen itse joutunut oman pitkän urani aikana muutaman kerran kiusalliseen tilanteeseen, jossa minun olisi pitänyt muuttaa viestinnän avulla musta valkoiseksi. En ole ollut siinä kovin hyvä. Trollitehtaankadulta ei siis kannata ottaa minuun tälläkään kertaa yhteyttä, vaikka kriisiviestintäkonsultoinnille siellä onkin tarvetta.

Kiusallinen tilanne tai ristiriita ei katoa kaunistelulla ja vaikenemisella. Kun asiat on ryssitty, on syytä nostaa käsi ylös virheen merkiksi. Pään pensaaseen laittaminen ja YYA-aikojen muistelu eivät ole oikeita ratkaisuja.

Meillä Suomessa ei ole ymmärretty Venäjän tavoitteita, vaikka olemme itse harhaisesti niin kuvitelleet. Baltian maissa on nähty kulissien ja naamioiden taakse, mutta meillä on puhuttu vähätellen balttien ”post-neuvostoaikaisista traumoista”. Baltit ovat kuitenkin olleet Venäjän aikeista ja Putinista aivan oikeassa, me olemme olleet väärässä.

Ukrainalaiset, virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset, pyydän teiltä anteeksi. Seuraavalla kerralla lupaan olla hereillä ja uskoa teitä.

Kirjoittaja on journalismia arvostava sisältömarkkinoinnin tekijä, joka kuuntelee asiakkaitaan herkällä korvalla.