Maksullinen sosiaalinen media on eräs esillä ollut tulevaisuuden vaihtoehto. Sen tulemista ovat väläytelleet viime aikoina sekä Metan Mark Zuckerberg että X:n Elon Musk. Onko maksullisuudesta puhuminen kuitenkin vain osa silmänkääntötemppua, jolla saadaan EU tyytyväiseksi ja käyttäjät entistä tiukemmin kiinni nykyisiin somepalveluihin?

Yksi sosiaalisen median vetovoimista on maksuttomuus. Käyttäjät voivat jakaa suuressa osassa palveluja elämäänsä, mielipiteitään sekä luoda yhteyksiä toisiinsa ilman suoria rahallisia panostuksia. Maksullinen sosiaalinen media rikkoo tämän perinteen asettamalla käyttömaksuja tai tilausmaksuja, jolloin palvelu ei enää olekaan samalla tavalla avoin kaikille.

Amerikkalaiset somejätit ovat joutuneet EU:n hampaisiin jo monen monta kertaa ja nyt ne arvelevat, että maksullisuus on eräs tapa, jolla EU saadaan tyytyväiseksi. Tarjotaan kuluttajalle maksullinen vaihtoehto, jossa häntä ei altisteta mainonnalle ja annetaan ainakin sellainen kuva, että hänen tietonsa ovat ilmaiskäyttäjiä paremmassa tallessa. Samalla nettikeskusteluissa kuitenkin arvellaan, että palvelun käytön hinta nostetaan sen verran korkeaksi, että mahdollisimman harva lopulta valitsee maksullisuuden. Somesaurukset kun eivät missään tapauksessa haluaa luopua erittäin kannattavasta mainosten myynnistä käyttäjilleen.

Näillä näkymin esimerkiksi Meta suunnittelee hinnoittelua, jossa Facebookin hinta olisi noin 14 dollaria kuukaudessa ja Facebookin sekä Instagramin yhteistilaus maksaisi 17 dollaria kuukaudessa (kiitos Linkkarista löytyneestä linkistä @Kari Haakana).

Parempaa sisältöä vai kapeampaa sananvapautta?

Voiko maksullinen sosiaalinen media luoda myös epätasa-arvoa? Käykö niin, että vain ne, joilla on varaa maksaa somepalvelusta, pääsevät sitä käyttämään, mutta köyhä kansa jää palvelun ulkopuolelle? Tämä voisi johtaa digitaaliseen kuiluun ja eriarvoistumiseen. Somepalveluiden omistajien into myydä mainoksia pitänee kuitenkin palvelut ainakin osittain maksuttomina.

Maksullisuuden kannattajat toisaalta väittävät, että maksullinen sosiaalinen media voisi tarjota parempaa sisältöä ja palvelua ilman mainosten jatkuvaa häiriötä. Käyttäjäkokemus voisi parantua, kun algoritmit eivät keskittyisi palvelemaan mainostajien vaan käyttäjien tarpeita.

Eräs huolenaihe liittyy yksityisyyteen. Maksulliset palvelut voivat houkutella käyttäjiä luovuttamaan niille aikaisempaa enemmän henkilökohtaista tietoa uskoen, että maksamalla he saavat paremman suojan. Kaupallinen hyödyntäminen ja tietoturvariskit tuskin katoavat palveluista mihinkään, vaikka käyttäjä maksaisi palvelusta. Raha ratkaisee.

Korkealentoisempi kysymys on, miten maksullinen sosiaalinen media vaikuttaa sananvapauteen ja avoimeen keskusteluun. Jos vain osa käyttäjistä voi osallistua keskusteluun tietyssä palvelussa, syntyykö silloin uudenlainen sosiaalisen median eliitti, joka määrittelee pienessä piirissään keskustelun suunnan?


Jos sosiaalinen media mietityttää sinua ja haluat kumppanin vierellesi, ota yhteyttä Taikan asiantuntijoihin