Sisällöntuotanto someen on kovaa työtä, ja liikkuva kuva eli videot ovat yhä suositumpia. ”Me kans…”, halusi asiakkaamme, ”…mutta helposti”. Lumen5 oli vastaus tähän.

Nykyiset älylaitteet ja pienet videokamerat ovat käteviä videoiden kuvaamiseen ja tarjolla on myös monia päteviä editointityökaluja. Meidän asiakkaamme ei kuitenkaan tarkoittanut perinteisiä videoita, vaan toivoi muunlaista toteutusta. Näin tutustuimme Lumen5-ohjelmaan, jossa voi helposti hyödyntää valmiiksi verkkosivuilla olevasta blogitekstistä tai mistä tahansa teksti- ja kuvasisällöstä lyhyen ja näpsäkän videon.

Lumen-videoiden lähtökohtanahan on www-sivuilta valmiina löytyvä tekstisisältö. Sen pohjalta muodostuu videon käsikirjoitus. Lumen5:ssä on ominaisuus, joka ehdottaa jo valmiiksi sisältöä olemassaolevasta blogista tai uutisesta, mutta itse lähden yleensä puhtaalta pöydältä ja valitsen haluamani tarinan videon juoksutukseen itse.

Vähän kuin animoitu Powerpoint – mutta ei sinne päinkään

Joku ei ehkä sanoisi Lumen-videoita videoiksi. Minä sanon, sillä liikkuvan kuvan takia fiilis on mukavan videomainen.

Lumen5-sivustoon voit tutustua osoitteessa https://lumen5.com/. Siihen voi liittyä ilmaiseksi, eikä liittyminen sido sinua mihinkään. Maksuttomasti voi tehdä videoita, joihin ei tarvita isoa resoluutiota (480 SD, 720 HD), ja ne toimivat kivasti esimerkiksi Twitterissä ja FB:ssäkin. Youtube (ja mielestäni myös Insta) vaativat tarkempaa kuvalaatua ollakseen vakuuttava. Eli 1080 HD:n videoihin tarvitaan maksullinen versio.

Maksullisuuden mukana saat hyötynä sen, ettei videoiden loppuun tarvitse näyttää Lumen5:n omaa mainontaa (logoa). Ilmaisversiossa saat sen kylkiäisenä – pakolla.

Videopohjia on omanlaisensa eri somekanaviin: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Pinterest ja vielä ”kustomoitu” (Custom). Sitä en itse ole käyttänyt. Videon muotojakin on useampia valittavasta videopohjasta riippuen. Löytyy niin peruspostaukseen vaaka- tai pystymuotoa (News Feed, Post) kuin myös. erityismuotoja (Story, IGTV, Carusel Ad).

Laaja kuvapankki, musiikkia, visuaalisuutta

Maksuttomassa versiossa löytyy valmiita visuaalisia pohjia ja fonttimuotoja, värimaailmaa sekä niin still- kuin liikkuvaa kuvaa videosi tueksi. Maksullisessa versiossa näitä kaikkia on vielä paljon enemmän.

Videoon kuuluu myös musiikki, ja niitäkin Lumen5:sta löytyy tarjolla useissa tyylilajeissa. Olen itse tuottanut kuluneen puolen vuoden aikana noin 15 videota, ja kaikkiin on löytynyt videon sisältöön ja aiheeseen sopiva taustamusiikki.

Ei vaadi koodaritaitoja

Itse olen oppinut Lumenin melko sujuvaksi käyttäjäksi ihan omatoimisesti. Ensimmäiset videot tein Twitterin puolelle maksuttomalla versiolla, mutta koska tarve oli myös YouTuben puolelle laitettaviin videoihin, ei laatu riittänyt, vaan tarvittiin maksullisen version apuja.

Jos joku haluaa malleja, millaisia tuotoksia on tullut muun muassa tehtyä, niin kivirakentamisen (Kivifaktaa) Youtube-kanavalta näitä voi sujuvasti käydä tutkailemassa https://www.youtube.com/user/Kivirakentaminen/videos . Useimmat videoista on tehty ”Huomisen Suomi” -kamppanjaan, mutta muutama blogipostauskin sai tiiserivideon Twitterin puolelle Lumenilla tehtynä.

PS. Tässäkin harjoittelu tekee mestarin, johon itselläni on ehkä vielä vähän matkaa. Myös varoituksen sana lienee paikallaan: tähän voi hurahtaa!