Mökin vanha kiuas alkoi savuttamaan sisään. Kyseessä ei ollut savusauna, joten asialle piti tehdä jotain. ”No, kyllähän Suomessa kiukaita osataan ihmisille kaupata!” Niin minäkin luulin.

Saunominen mökkisaunassa muuttui ikäväksi, kun jostain alkoi levitä savua löylyhuoneeseen. Pikaisella puolihumanistin osaamisellani en onnistunut selvittämään savun lähdettä. Itseäni fiksumpi kaveripiirini osasi kuitenkin kertoa, että kiuas on syytä laittaa vaihtoon. Varsinkin, kun pömpelin historiasta tai iästä ei ollut sen tarkempaa tietoa.

Netti siis auki ja kiuastarjontaa selvittämään.

Erikoiskiuas tusinakiukaan tilalle

Mittasin huolellisesti saunan sisätilat, jotta sain selville saunan tilavuuden. Lisäksi mittasin kiukaan betonialustan koon sekä savutorven läpiviennin strategiset mitat tiilimuurissa. Näiden tietojen kanssa lähdin selvittelemään markkinoita tarkemmin ja kyselemään tarjouksia.

Halusin ostaa jotain muuta kuin tusinakiukaan marketista. Sellainen oli ollut edellinen kiuas, mutta tämä seuraava saisi luvan olla jotain parempaa.

Asiakasviestintää pellepelottoman kanssa

”Suomalainen insinööri osaa valmistaa mitä vaan, mutta myydä se ei osaa!” Jokainen on varmasti törmännyt tähän myyttiin. Niin minäkin olin. Mutta en yhtä tylysti ja todellisuudessa kuin erikoiskiukaiden kanssa.

Sähköposteihini kyllä vastattiin jollain aikataululla kaikista pienemmistäkin kiuaspajoista. Kaikilla oli myös enemmän tai vähemmän modernin oloiset www-sivut. Lupaavalta näytti.

Kun sitten yritin selvittää yksityiskohtaisemmin, kuinka parhaimmillaan 160 kiloa painava pellepelottoman kehittämä kiuashirviö saadaan ilman trukkia (jota en omista) tai paria bullmentulaa kannettua saunaan, kohtasin lähes täydellisen hiljaisuuden. Asiakasviestintä päättyi siihen, kun myyjälle paljastui, että kiuas olisi pitänyt myös asentaa paikalleen.

Lähetin firmoihin kasan valokuvia nykykiukaasta ja sen liitoksista sekä kaikki mittauksieni tulokset. Kysyin selvällä suomella, että sopiiko uusi kiuas vanhan paikalle? Ja jos ei sovi, niin mitä pitää tehdä, että sopii?

Sain vastaukseksi epämääräistä muminaa ja kehotuksen ladata kotisivulta kiukaan tekniset piirrokset. Sieltä asiat kuulemma selviäisivät.

Hieno homma, kiitos vaan kovasti!

”En minä halunnut ostaa kiuasta vaan päästä saunaan”

Olen teknisesti kömpelö kaveri. En ole koskaan aikaisemmin asentanut yhtään kiuasta. Olisin siis oikeasti tarvinnut myyjien apua. Ja ollut valmis maksamaan siitä.

Onneksi mökkikunnastani löytyi pienen etsinnän jälkeen eläkepäiviään viettävä mökkitalkkari. Keskustelin hänen kanssaan kiuasongelmastani. Tilasin sen jälkeen marketista mahdollisimman samanlaisen ja merkkisen kiukaan kuin edellinenkin oli ollut. Se kun sopisi todennäköisesti sellaisenaan vanhan kiukaan paikalle ilman uuden reiän tekemistä tiilimuuriin.

Yhdessä mökkitalkkarin kanssa kuskasimme ja asensimme kiukaan parissa kymmenessä minuutissa paikalleen. Hyvin toimii. Erinomaiset löylyt. Talkkari vei vielä vanhan kiukaan kierrätykseen lähtiessään.

Tarinan opetus ja terveiset kiuaskauppiaille & -insinööreille: kaikki teidän asiakkaanne eivät ole tee-se-itse -sankareita, raksamiehiä tai muurareita. Älkää myykö urpolle asiakkaalle tuotetta vaan myykää hänelle kokonaispalvelu. Kiuas, asennus ja vanhan poisvienti.

Enhän minäkään pohjimmiltani halunnut ostaa uutta kiuasta.

Halusin vain päästä saunomaan ilman savumyrkytystä.