Kun näemme toisen ihmisen kasvot, aivoissamme alkaa valtava myllerrys. Aivot käsittelevät kaikkea sitä tietoa, jonka silmät meille tarjoavat. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista naamaa vastaantuleville näyttää. Se on viestintää!

Kasvojen ilmeitä on tutkittu paljon, ja erityisesti sitä, millaisia viestejä nonverbaalisti toisillemme välitämme, ja millainen vaikutus ilmeellä voi olla. Erityisesti hymyllä.

Mieleeni muistuu tästä heti, miten muutama vuosi takaperin olin vetämässä tyttäreni jalkapallojoukkueen peliä. Oli aikainen lauantaiaamu, kylmä kuplahalli, tytöt alle 10-vuotiaita ja aiemmissa peleissä menestystä oli tullut vajavaisesti. Muistan pähkäilleeni, millä saisin tsempattua tyttöihin luottoa itseensä ja toisiinsa. Ryhdistin asentoni, hymyilin tytöille koko naamallani ja sain välitettyä ilmeisesti myös taktiikkapuheessani positiivista sykettä, sillä toisen pelatuista peleistä voitimme 3-0. Mikä riemuvoitto – monessakin suhteessa!

Hymy on viestintää. Sellaista nonverbaalia kieltä, jota jokainen osaa lukea. Sen sanoma otetaan myös vastaan!

Toinen vastaava tilanne tuli eteeni hiljattain eräässä asiakastapaamisessa, joka alkoi hieman mollivoittoisessa tunnelmassa. Tapaamallani henkilöllä oli ilmeisen huono päivänaloitus ja se näkyi myös naamasta. Oli todella lähellä, etten lähtenyt hänen alavireiseen moodiinsa mukaan. Onneksi itselläni oli kuitenkin hyvä fiilis tukena ja sain palaverin päätteeksi nostettua hymyn myös hänen huulilleen.

Keinonani käytin suoraa katsetta. Se on kuin magneetti, joka vetää puoleensa. Kun siihen lisätään vielä hymy, väylä vuorovaikutukselle on auki.

Spontaanin hymyn vastakohta on tarkoituksellinen sosiaalinen hymy. Aina ei ole helppo erottaa, milloin hymy nousee sisäisestä ilosta, milloin se on jonkinlaista hymytyötä (tai myyntityötä). Vaikka joskus on vaikea pukea sanoiksi, millainen hymy toisen ihmisen kasvoilla välkkyy, meillä näyttää olevan kyky aistia aito asia, kun sellaisen näemme. Toisaalta, hymy kuin hymy, jos se herättää toisessa hyvän mielen ja positiivisuutta. Sitten on vielä niitä, joiden kasvot loistavat luonnostaan.

Käynnissä olevia vaalikeskusteluita on tähän liittyen mielenkiintoista seurata. Kokeilkaapa laittaa TV-väittelyssä äänet pois, ja katsoa pelkästään naamanilmeitä. Ne kertovat mielenkiintoisia asioita!